Societatea noastră a fost Partener Silver la Conferința InvesTenergy “Energie pentru viitor. Investește inteligent”. Speaker la al doilea Panel al conferinței, Ovidiu Miheț, avocat partener, a vorbit celor peste 120 de participanți despre cum pot investitorii să-și protejeze business-urile în situația modificărilor legislative.
Discursul susținut a fost unul extrem de interesant, nu numai din punct de vedere juridic, aducând idei practice investitorilor și jucătorilor de pe piața energiei. Mai jos regăsiți redate câteva fragmente citate.
„Pentru a învăța să investim inteligent trebuie să studiem mai întâi trecutul. Au existat companii care au investit inteligent în energie verde, iar acum o parte sunt în pragul insolvenței, altele având o situație delicată, situație cauzată de modificări legislative care au intervenit pe parcurs și care nu au fost luate în considerare la momentul în care investitorii și-au făcut planurile de afaceri. Noi, avocații, încercăm să oferim remedii și să asigurăm protecția necesară investitorilor astfel încât acesta să-și poată derula business-ul”, a declarat Ovidiu Miheț, precizând că „legislația internă conține prevederi care permit protecția juridică a intereselor investitorilor”.
“Avem remedii, însă – vedem cu toții – că Instanțele din România sunt oarecum reticente în a pronunța hotărâri judecătorești împotriva statului când vorbim de investiții de milioane de euro. Mai există o altă cale, larg uzitată în Europa, respectiv arbitrajul internațional, cale care permite în principal investitorilor străini și celor care au filale în România să se adreseze unor tribunale arbitrale. Temeiul poate fi Carta europeana a energiei sau diferite convenții bilaterale. În baza acestora, investitorii se pot adresa Curților de Arbitraj Internaționale”, a afirmat avocatul Ovidiu Miheț.
Referitor la situația investitorilor de E-SRE, începând din 2010, s-au înregistrat numeroase cereri având ca obiect acordarea de daune cauzate de modificările legislative. Potrivit informațiilor deținute, au fost înregistrare până acum 17 astfel de cereri care au fost promovate, în principal, împotriva Spaniei, Cehiei și Italiei. De asemenea, Bulgaria și Germania se află în stadiu de prelitigios, respectiv există o serie de companii care parcurg pașii prealabili necesari în vederea adresării instanței arbitrale. “La începutul acestui an, am avut practic prima decizie într-un astfel de litigiu. Este vorba de cauza Sharan versus Spania, în care investitori în fotovoltaice au dat în judecată Statul spaniol solicitând daune pentru faptul că le-a fost, urmare a modificărilor legislative, limitată perioada în care beneficiau de feed-in-tariff, li s-au limitat orele în care beneficiau de tarif reglementat și, în plus, li s-au stabilit o serie de taxe pentru accesul la rețea. Din păcate pentru investitori, această primă decizie a fost una negativă, motivarea Curții de Arbitraj de la Stockholm fiind că nu există un angajament ferm al statului că o să mențină neschimbată legislația pe perioada investiției, investitorul trebuie să facă un due-diligence foarte riguros și modificările legislative sunt impuse de alte principii de reglementare a pieței energiei. Atât timp cât schimbările legislative nu afectează business-ul în întregul lui și acestea sunt în concordanță cu principiile statuate în convențiile de energie și în legislația internă, investitorul nu este îndreptățit să primească despăgubiri. La prima vedere, decizia instanței pare dezastruoasă, însă nu este chiar așa deoarece vizează modificări legislative minore, iar cele majore au fost în 2013. Decizia a fost dată cu opinie separată a unui arbitru, care a considerat faptul că modificările legislative încalcă prevederile din Carta energiei privind tratamentul drept și echitabil al investitorului”, a afirmat Ovidiu Miheț.
El a mai atras atenția asupra uneia dintre cele mai interesante spețe pentru investitori care este tot împotriva statului spaniol. 14 grupuri de investitori, într-o acțiune comună, totalizând 88 de reclamanți, au dat în judecată Statul spaniol pentru daune cauzate de modificările legislative.
“Prin urmare, spețele continuă, șansele investitorilor din sectorul regenerabilelor nu sunt pierdute, însă revenind la îndemnul de a investi inteligent în energie în viitor, consider că acest trend al modificărilor legislative din mai multe țări europene ar trebui avut în vedere de către viitorii investitori. Indiferent de câte remedii oferă avocații, legea, Convenția de la Paris, Carta energiei, directivele europene etc. , obținerea rezultatelor, pe cale judecătorească, arbitrală, este de durată – până la 4- 5 ani, poate mai mult. Atenție, trebuie bugetate schimbările legislative în planul de business și recomand atitudinea preventivă , participanții la piața energiei să fie foarte activi în faza de consultare publică privind adoptarea de noi acte normative”, a conchis colegul nostru.
Dezbaterea privind viitorul energiei în România, lansată de publicația InvesTenergy, și-a atins scopul, s-a dovedit a fi necesară și utilă, dovadă fiind interesul celor 130 de participanți prezenți la eveniment – autorități, parlamentari, investitori, actori ai pieței energiei, experți, avocați, reprezentanți mass-media – preocupați de ce se întâmplă cu sectorul energetic.